Teknoloji gelişip ilerledikçe hayatımızdaki rolü de birden fazla alana yayılıyor. Günümüzde bilişim teknolojilerinden ya da bir başka deyişle bilgi teknolojilerinden faydalanmadığımız alan neredeyse çok az. Artık tek bir tık ile bulunduğumuz yerden birden fazla işi bir arada yapabiliyoruz. Sadece internet ve cep telefonu ile binlerce kilometre ötede bulunan biriyle anında görüntülü sohbet edebiliyoruz. Peki, 1-7 Mayıs arasında kutlanan bilişim haftası ile neyi anlıyoruz? Bu özel haftada neler yapılıyor? Gelin kısaca bunlara da bir göz atalım.
Bilişim Haftası Nedir?
Ülkemizde belirli günler ve haftalar altında kutlanan bilişim haftası; bilgi teknolojileri ile ilgili farkındalığımızı artırmak, olası olumsuz süreçlerle ilgili bizi bilgilendirmek ve bilişim teknolojilerinin önemini hatırlatmak için okullarda kutlanmaktadır. Bu özel haftada okullarda şiirler ve yazılar okunur ve bilgilendirici konuşmalar yapılır. Ayrıca bu haftada özel projeler oluşturularak bu projelerin sunumları yapılır. Öğrenciler bu tarihlerde ya da bu tarihlere yakın dönemlerde düzenlenen bilişim fuarlarına katılır. Her ne kadar pandemi sürecinde bu süreç böyle ilerlemese de geçtiğimiz yıllarda böyle etkinlikler yapılmaktaydı.
Bilişim Teknolojilerinin Faydaları Nelerdir?
Hayatımızın neredeyse her alanında yer alan bilişim teknolojilerinin bize ve tüm insanlığa yararı nedir? Önce gelin, bilişim teknolojilerinin tanımını yapalım. Bilişim teknolojisi; bilginin toplanmasını, işlenmesini ve depolanmasını sağlayan, bu iletişimi bilgisayar teknolojilerini kullanarak başka bir alıcıya ulaştırılmasını amaçlayan teknolojiler bütünüdür. Kısacası bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel araçlara bilişim teknolojileri denir. Görsel bilişim teknolojileri televizyon, fotoğraf makinesi, bilgisayar gibi araçlardan oluşur. İşitsel bilişim teknolojileri ise telefon, radyo, müzik çalar vb. araçlardan oluşur.
Tüm Dünya İle Aynı Anda İletişim
Bilişim teknolojilerinin yararlarından bahsedecek olursak; bilgiye kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmayı bu teknolojiye borçluyuz. Örneğin, küresel çapta etkili olan bir salgın haberini tüm dünya ile aynı anda paylaşabilmenin yolu bu haberi radyo, televizyon, internet gibi araçlarla paylaşmaktır. Geçen seneyi hatırlayalım. Koronavirüs haberleri aynı anda ve tüm dünyada bütün televizyon kanallarında yayın yapılarak duyuruldu. Dolayısıyla bilişim teknolojileri iletişim ve hızlı haberleşmeyi sağlar. Ayrıca maliyeti düşüktür ve verimliliği fazladır.
Günümüzde bu teknolojiyi kullanmadığımız alan neredeyse yok diyebiliriz. Bu süreçten olumsuz bir şekilde etkilenmemek, teknolojiye bağımlı bir insan haline gelmemek ve sadece sosyal medya hesaplarında saatlerce vakit geçirmemek için farkındalığımızın yüksek ve açık olması gerekmektedir.