Hemen hemen her çocuk, bilgisayar ya da mobil üzerinden oyun oynamaktadır. Çocuklar için bilgisayar ya da internete erişim artık çok kolay ve rahat olduğu için, istedikleri oyunu oynayabilmekte ve hatta bu yüzden ders çalışmayı erteleyebilmektedirler. Bilgisayar oyunları ile çok fazla zaman geçiren öğrenciler ve çocuklar için aileleri ve öğretmenleri genellikle bu konu için endişeli bir tavır sergiler. Bu son derece normaldir çünkü bir öğrencinin bu tarz oyunlar ile çok fazla vakit geçiriyor olması dersteki performansını ve bazen karakter yapısını bile etkileyebilmektedir.
Oyunların Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Aslında oyun oynamak her çocuk için temel bir ihtiyaçtır. Çocuklar oyunlar sayesinde öğrenebilir ya da kendini geliştirebilir. Ayrıca öğrencinin yaratıcılığı da oynadıkları oyunlar ile doğru orantılıdır diyebiliriz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, öğrencilerin hangi oyunları oynadığı ve bu oyunların onlar üzerinde ne gibi etkileri olduğudur. Ayrıca bilgisayar ya da telefon başında geçirilen sürenin çocuğun üzerindeki olumsuz etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Uzun süre bilgisayar başında kalmak çocukta obezite, eklemlerin bozulması, sinir sıkışması, sırt ağırları gibi kas ve iskelet bozukluklarına neden olabiliyor.
Şiddet İçerikli Oyunların Etkileri
Fizyolojik etkilerinin yanı sıra, uzun süreli oyun oynamak öğrencilerde ve çocukta bazı psikolojik problemlere de yol açmaktadır. Örneğin şiddet içerikli oyunlar oynamak çocukta öfke, sinir, kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabilmekte ve hatta sosyal ilişkilerine zarar verebilmektedir. Çocuğun oynadığı oyunun türü, çocuk üzerinde etkili olmakta ve onun sosyal ilişkilerine ve psikolojik sürecine etki etmektedir. Oyun içindeki şiddet, intikam ve olumsuz davranış, çocuğun gerçekliği ve hayali birbirine karıştırmasına sebep olabiliyor. Bu tarz oyunlar yerine öğrenciler; yaşına uygun, eğitici ve öğretici oyunlara yönlendirmelidir. Öğrenciyi yaratıcılığa teşvik edecek oyunlara yönlendirmek onun yeni şeyler öğrenmesine, zihinsel yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olmakta; eğer bu oyunlar eğitim amaçlı kullanılırsa ders içeriğinin anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.
Çocuğunuz elbette oyun oynamakta özgür! Öğrencinizi ve çocuğunuzu eğitici oyunlar oynamaya yönlendirerek onun gelişimine destek olabilir ve hem eğlenirken hem de öğrenmesine katkı sağlayabilirsiniz.