Dijital Oyun Tutkunları İçin Kitap Tavsiyeleri

Dijital Oyun Tutkunları İçin Kitap Tavsiyeleri

Bilgisayar oyunları 30 yılı aşkın süredir hayatımızda. Oyun türlerinin kendilerine özgü mekanikleri çoktan belirginleşmiş durumda. Gerek oyun üreticiliği, gerek oyun tüketiciliği, insan yaşamında ciddi bir uğraş olarak görülüyor. Böylesi bir uğraş haline gelmiş olan oyunlar üzerine de birçok kitaplar yazıldı, yazılıyor. Biz de oyunlarla içli dışlı bir topluluk olarak sizler için bazı kitap önerileri hazırladık. 

Sunduğumuz bilgisayar oyunu kitaplarının her biri oyun dünyasının farklı bir alanına yönelik yazılmış. Bu küçük listede hem bilgisayar oyunlarının gelişimine dair tarihi bilgilere, hem oyun yapımcılığının perde arkasındaki verilere, hem de oyun tasarımcılığının temellerine dair bilgilere ulaşacaksınız. Oyun tutkunu kitap kurtları için önerilerimiz, aşağıdaki şekilde.
 

Yiğit TEZEL - Bilgisayar Oyunları Tarihi

Türkiye’den Yiğit Tezel’in kaleme aldığı bu kitap, bilgisayar oyunlarının gelişiminde temel bilgiye ihtiyaç duyanlar için oldukça kullanışlı. Pac-man dönemlerinden Mario çılgınlığına, Tetris’in bulunmasından devasa online oyunlara kadar bilgisayar oyunlarının farklı dönemleri, yönelimleri sade ve anlaşılabilir bir biçimde okuyucuya aktarılıyor. 

Ayrıca kitapta oyun sektörüne ve çıkmış oyunların hasılatlarına, eksiklerine, hatalarına da yer verilmiştir. 

Jason SCHREIER- Kan Ter ve Pikseller: Video Oyun Yapımcılığının Arkasındaki Çalkantılı ve Zafer Dolu Hikayeler

Bu kitap, bilgisayar oyunu geliştiricileriyle alakalı. Hem güncel hem de geçmiş bazı örnekler üzerinden açıklamalar yapan kitap, pek çok önemli oyun geliştiricisi tarafından olumlu yorumlar almış. Bu kitapta tek başına oyun geliştiren dehaları, 600-700 kişilik büyük ekiplerle devasa oyun projelerinin altından kalkabilen şirketleri, başarıları, başarısızlıkları göreceksiniz. 

Geliştiricilerin arasındaki iyi ve kötü ilişkileri, bir oyunu başarılı yapan özellikleri, başarısız oyunların analizi ve oyun dünyasına dair neredeyse her şey dikkatlice araştırılmış ve özenle incelenmiş. Yazar Jason Schreier “Oyun geliştirmek... Kahramanca bir yolculuk mu yoksa aptalca bir çaba mı?” sorusuna yanıt arıyor. 

Burcu Nehir HALAÇOĞLU - Video Oyun Dünyasında Yol Bulmak: Sınıflandırma ve Türler

Dijital oyunlar günümüzde bambaşka bir seviyeye geldi. Eskiden beri oyun türleri için birçok farklı sınıflandırma yapılırdı; adventure, RPG, strateji, platform, puzzle… Liste, bugüne geldiğimizde çok daha karmaşık bir hale gelmiştir. Oyunlar yalnızca bilgisayarlar ve oyun sistemleri için değil, cep telefonları için de büyük emeklerle yazılmaktadır. Kendi türünün içinde tür haline gelen, diğer hiçbir oyuna benzemeyen oyunlar da vardır. 

Bu kitabın amacı, okuyucuya bu karmaşık dünyada nasıl yol bulabileceğini anlatmaya çalışıyor. Oyunların yalnızca birer oyun veya sanat eseri olmadığını, hatta birçok farklı disiplinden tekniğin harmanlanarak oluşturulduğu ürünler olduğunu savunan yazar Halaçoğlu, bu kitabında oyun türlerine nitelikli bir sınıflandırma getirmeye çalışıyor. 

Olivia J. MULLINS - Dijital Oyun Tasarımı

Bu basit kitap, kendi oyununu tasarlamak isteyenler için belki de bir ilk adım olarak görülebilir. Kitap “Scratch” adındaki bir online platformla paralel olarak işleyen bir yapıya sahip. Kitaptan yararlanabilmek için ücretsiz bir Scratch hesabı açmanız gerekiyor. Daha sonra kitapta yer alan talimatları bu sitede kullanarak kendi oyunlarınızı yapmaya, oyun mekaniği oluşturmanın temellerini öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Peki sizin bu konuya dair en sevdiğiniz kitaplar neler?