Bilgisayar oyunları, video oyunlar, mobil oyunlar, atari oyunları... Neredeyse hepimizin bir dönem vakit geçirdiği ve pek keyif aldığı bu oyunlar hakkında neler biliyoruz? Oyun oynamak sadece çocuklara özgü bir aktivite değil, 7'den 70'e herkesin keyif aldığı bir eğlence türüdür. Bu yazımızda bilgisayar ve video oyunlarının öyküsüne değineceğiz.
Video oyunlarının geçmişi, eğlence amaçlı basit oyunlar ve simülasyonlar tasarlayan akademik bilgisayar bilimcilerin araştırmalarının bir parçası olarak 1950'lerin başlarına kadar uzanmaktadır. M.I.T.'de 1960'larda profesörler ve öğrenciler 3D tic-tac-toe ve Moon Landing gibi oyunlar geliştirdiler. Bu oyunlar genel halkla tanıştırılıncaya kadar, 1970'ler ve 1980'lerde ana akım popülerliğine ulaşamadı ve sadece üniversitelerde tasarlandı. 1970'lerde, popüler oyun Pong da dahil olmak üzere ilk nesil ev konsolları ortaya çıktı.
Atarinin Altın Çağı
Kara kutulu, kumandalı ya da joystick'li kocaman atarileri hatırlayın. Eminim bir dönem evimizin bir köşesini süslüyordu bu alet. Atari video oyunlarının altın çağı 1978'den 1982'ye kadar devam etti. Büyük, grafiklerle dekore edilmiş jetonla çalışan makinelere sahip video oyun salonları alışveriş merkezlerinde yaygındı ve Atari 2600 ve Intellivision gibi popüler, uygun fiyatlı ev konsolları, insanlar tarafından satın alınıp evde oyun oynamaya imkan tanıyordu. 1980'lerde oyun bilgisayarları, ilk çevrimiçi oyunlar ve avuç içi LCD oyunları ortaya çıktı. Böylelikle 1976'dan 1992'ye kadar ikinci nesil oyun konsolları ortaya çıkmış oldu.
Oyunların Evrim Süreci
8 bitlik birimler olan üçüncü nesil konsollar 1983'ten 1995'e kadar insanların ilgisini çekmeyi başarmıştı. 16 bitlik modeller olan dördüncü nesil konsollar 1987'den 1999'a kadar ilgi gördü. 32 ve 64 bitlik birimlerden oluşan beşinci nesil konsollar 1993 ile 2006 yılları arasında kendine yer buldu. Bu dönemde cep telefonu oyunları ortaya çıktı ve 2000'lerde altıncı nesil konsollar piyasaya sürüldü. Bu dönemde, çevrimiçi oyunlar ve mobil oyunlar, video oyun kültürünün ana unsurları haline geldi. Yedinci nesil konsollar ise 2005 ile 2012 yılları arasında piyasaya sürüldü. Ardından Wii konsolunun piyasaya sürülmesi ile oyuncular neredeyse gerçeğe yakın bir oyun deneyimi elde etmiş oldu.
Dijitalleşme ve teknoloji akıl almaz bir biçimde gelişmeye ve ilerlemeye devam ediyor. Sizce bir sonraki dönemde bizleri neler bekliyor?