Geleceği Yeniden Şekillendirmek: İnsansı Robotlar

Geleceği Yeniden Şekillendirmek: İnsansı Robotlar

Bilgisayarların, internetin yaygınca hayatın her alanında kullanılmaya başlamasından sonra yapay zeka teknolojileri de büyük oranda gelişti. Yapay zekanın gelişimi elbette ki bilgisayarların gelişimiyle ilgiliydi. Bilgisayar sistemleri üzerinde bizler için çeşitli basit komutları yerine getiren programlar aslında yapay zekanın ilk bebek adımları olarak görülebilir. Son 20 yıl içerisinde ise bu teknolojide bambaşka bir üst seviyeye gelindi. Programlar artık bizimle konuşabiliyor, bizim yerimize düşünebiliyor, çeviri yapabiliyor, önerilerde bulunabiliyorlar. 

Mesela nerede? Sürekli olarak anılan “YouTube Algoritması” kavramını düşünün; bu bir yapay zekadır. Sosyal medya platformlarının size arkadaş veya ilgi alanı önermesi bir yapay zeka faaliyetidir. Müzik platformlarında dinlemiş olduğunuz müziklere göre size yeni müzikler önerilmesi bir yapay zeka faaliyetidir. Farkında olalım ya da olmayalım, artık pek çok konuyu bizim yerimize yapay zeka düşünüyor. 

İnsansı Robotlar

Bahsettiğim bu yazılım temelli uygulamaları da birer robot olarak düşünebilirsiniz. Filmlerde gördüğümüz robotlardan farkları, bir cisme, bir bedene sahip olmamaları. Fakat bu durum artık dünya çapında değişiyor. Robot teknolojisinin geldiği son nokta bizi artık tamamen insan bedeni örnek alınarak tasarlanmış mekanize bedenleri olan ve insanların yapamadığı veya yapmasına gerek kalmayacağı işleri yapabilecek insansı robotların varlığına getirdi. 

Robot Sophie bu insansı robotlar arasında en popüler olanı. İnsan modeline göre tasarlanmış en gelişmiş model olarak biliniyor. Kendisi talk showlara çıktı, Hollywood yıldızlarıyla tanıştı, kendinden ve başka insanlardan bahsedebildi. Sophie üzerinde ve benzeri projelerde çalışan robot mühendisliği uzmanları bu tür insansı robotların işlevlerini ve yapabileceklerini sürekli olarak geliştirmenin peşindeler. 

Pandemide Robotlara Dair Neler Düşünüldü?

Aslında “robotlar pandemide ne düşündü?” diye sorsak daha doğru olurdu. Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının riskli bir iş yaptığı her zaman biliniyordu. Bu durum hala devam etmekte. Geliştiricileri ile bu durumun farkında olan Sophie, Hong Kong’daki bir laboratuvarda şu sözleri sarf etti:

Benim gibi sosyal robotlar hastalara veya yaşlılara bakabilir. Zor durumlarda bile iletişim kurmaya, terapi vermeye ve sosyal teşvik sağlamaya yardımcı olabilirim." Haklı olabilir.Özellikle bu zorlu süreçte ellerinden geleni asla ardına koymayan ve insanlara faydalı olabilmek uğruna büyük riskler altına giren sağlık çalışanlarını düşündüğümüzde...

İnsansı robotların yalnızca bu işlevi gerçekleştireceğini de düşünmeyin. Sektörlerin gelişimi, insanların sunduğu emeğin farklı alanlara kanalize edilmesini gerektirecektir. Biz daha henüz, bir insan olarak çözebileceğimiz meselelerle ilgilenirken robotlar da otomatize hale getirilebilen alanlarda büyük faydalar sağlayabilirler.