İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo Galilei; 15 Şubat 1564 yılında doğmuştur. Bir besteci ve müzik teorisyeni olan Vincenzo Galilei ve Giulia Ammannati'nin altı çocuğundan ilki olarak dünyaya geldi. Gözlemsel astronominin babası olarak anılan Galileo, modern bilime yaptığı birçok katkı ile anılmaktadır. Galileo hız, yerçekimi ve serbest düşüş, görelilik ilkesi, eylemsizlik, mermi hareketi üzerinde çalıştı ve ayrıca uygulamalı bilim ve teknoloji ile ilgili birçok proje yürüttü. Termoskopu ve çeşitli askeri pusulaları icat etti ve teleskopu gök cisimlerinin bilimsel gözlemleri için kullandı. Gözlemsel astronomiye yaptığı katkılar arasında Venüs'ün evrelerinin teleskopik olarak doğrulanması, Jüpiter'in en büyük dört uydusunun gözlemlenmesi, Satürn'ün halkalarının gözlemlenmesi ve güneş lekelerinin analizi yer almaktadır.
Rahiplikten Tıp Diplomasına
Galileo, o zamanlar her ne kadar rahiplik yapmayı ciddi bir şekilde düşünse de, babasının ısrarı üzerine 1580'de Pisa Üniversitesi'ne tıp diploması için kaydoldu. 16 yaşında Pisa Üniversitesi'ne girdi, ancak kısa süre sonra ilgisini matematik çekti. Tıp fakültesini bitirmeden okuldan ayrıldı. 1583'te sarkaçların hareketini yöneten kuralları tanımlayan ilk önemli keşfini yaptı.
Fizik Bilimine Katkıları
1589'dan 1610'a kadar Galileo, Pisa ve ardından Padua Üniversitelerinde matematik bölümü başkanıydı. O yıllarda fiziğe en önemli katkısını yapan düşen cisimlerle ilgili deneyler yapıyordu. 1609'da yılında ise Galileo, ilk teleskopunu yaptı. Ocak 1610'da, gezegenin en büyük dört uydusu olan Jüpiter'in etrafında dönen dört yeni "yıldız" (uydu) keşfetti. Kısa bir süre içinde keşiflerini özetleyen kısa bir inceleme yayınladı, "Siderius Nuncius" ("Yıldızlı Haberci"), aynı zamanda Ay'ın yüzeyinde yaptığı gözlemlerini ve Samanyolu'ndaki çok sayıda yeni yıldızın açıklamalarını da içeriyordu. Galileo'nun gözlemleri, Aristotelesçi evren görüşüyle çelişiyordu ve o zamanlar hem bilim adamları hem de ilahiyatçılar tarafından geniş çapta kabul gördü.
Güneş'i de gözlemleyen ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo sayesinde bugün yıldızlar, uzay, gezegenler hakkında birçok şey keşfedebiliyoruz. Yetmiş yaşında hapis cezası alan Galileo kör oldu ve ne yazık ki 1642 yılında hayatını yitirdi. Ölümünden sonra değeri daha çok anlaşılan bu büyük insan için Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) 2009 yılını, Galileo Galilei’nin Dünya Astronomi Yılı olarak ilan etti.