Hyper Casual Oyunlar Nedir?

Hyper Casual Oyunlar Nedir?

Hyper Casual oyunlar, basit bir veya iki oyun mekaniğine dayalı ve kendini sürekli oynattırmayı amaçlayan sade oyunlardır. Genelde mobil oyunlar içinde yaygınlardır. Şehir hayatında metroda, iş yerinde, oyun oynamak için zaman bulan kişilerin sıklıkla oynadığını görmüşsünüzdür.

Bu terim kısaca “aşırı basit” veya “aşırı sade” olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Bilgisayar oyunu kültürüyle pek alakası olmadığını bildiğimiz tanıdıklarımızın, akrabalarımızın sıklıkla oynadığı mobil oyunlardır bunlar. Mesela? Kelime oyunları, balon patlatma oyunları, Temple Run gibi basit, puanlama temelli oyunlar. Bu gibi oyunların ortak noktası, grafiklerin ve oynanışın son derece basit olması ama kendilerini sürekli oynatabilmeleridir. Bu türün en eski atalarından biri olarak (belki şimdi anlattığımız şekilde “basit” olmasa bile) ünlü Tetris oyununu gösterebiliriz.

Hyper Casual Oyunlar Nasıl Para Kazanıyor?

Çoğunluğu internet platformları üzerinden ücretsiz olarak indirilebilen bu oyunları yapanlar nasıl para kazanıyorlar? Hem yormayan, kolayca oynanabilen bu oyunlarda illa ki yoğun bir reklam unsuru bulunuyor. Her bölümü geçtiğinizde bir reklam, her yenildiğinizde mecburi reklam, açtığınızda reklam, kapadığınızda reklam... Ayrıca bazı durumlarda, örneğin 3 yanma hakkınızın olduğu bir oyunu ele alalım. Yüksek bir puan yaptınız fakat son canınızı da kaybettiniz diyelim. Bu anda oyun size küçük bir ödeme yaptığınız takdirde yeni bir can sunabileceğini söylüyor. Çoğu kişi de “3-5 liradan bir şey olmaz” deyip bu ödemeyi yapıyor. Bu oyunları yapan kişi ve kuruluşların ana gelirini bunlar oluşturuyor. 

Kolayca ilerlenebilen yapıları ve gerçek bir “zihin dağıtma” işlevi görebilen Hyper Casual oyunlar, sosyal medya platformları gibi beynin dopamin üretim merkezlerine hitap ediyorlar. Belki size eğlendirici geliyor, belki bazen güzel zaman geçirmeyi sağlayabiliyorlar fakat bir toplu taşıma içerisinde kaç kişinin gözünü ayırmadan bu oyunları oynadığına baktığınızda ciddi bir bağımlılık durumunun olduğu görülebilir. Ayrıca öte yandan, bu oyunlar çoğunlukla, oynayanlarına “gerçek” bir deneyim veya bilgi de katmıyor.

Oyunlar Sizinle Oynamasın, Siz Oyunları Oynayın

Her şeyin bilinçli tüketiğimi olduğu gibi oyunların da bilinçli tüketimi vardır. Ama kaliteli ve eğitici oyunlara erişim de aynı bu “aşırı kolay” oyunlara erişmek kadar kolay. Yalnızca nereye bakacağınız, neyi nerede arayacağınız bu hususta önemli oluyor. Hele ki konu çocuklarınız ise böyle bir bilinç kazanmanın önemi daha da artıyor.