Müzik kısaca, doğada mevcut olabilen farklı ses frekanslarının uyumlu olarak bir araya getirilmesi ve belirli bir zaman ve ölçü içerisine yerleştirilmesidir. Müzik yaratmak için enstrümanlar da kullanılabilir, elektronik platformlarda da müzik üretilebilir. İnsanoğlunun en önemli icatlarından biridir ve zihnimizde pek çok önemli etkileri bulunur.
Elbette burada dinlenen müziğin türü, havası, yüksekliği, hangi frekansları ve ritimleri kullandığı çeşitli farklılıklar yaratır. Çünkü müziğin doğrudan nasıl hissettiğimiz ve nasıl düşündüğümüz üzerine etkisi vardır ve beynimizde bir işlem süreci yaratırlar. Örneğin okuldan yorgun argın bir biçimde eve geldiğimizde çok yüksek sesli ve karmaşık bir müzik dinlemek istemeyebiliriz veya arkadaşlarımızla birlikte eğlenirken ve sohbet ederken yumuşak, yavaş ve sakin müzikler tercih edebiliriz. Bunlar elbette ki kişilerin kendi zevklerine ve ruh hallerine bağlı olarak değişecektir.
Müzik ve Ders Çalışmak
Ders çalışmak konusunda ise müziğin etkileri üzerine pek çok farklı yaklaşımlar mevcut. Bazı araştırmacılar müziğin beynimizi çalıştırdığı için ders çalışmak gibi konsantrasyon gerektiren bir faaliyette zararlı etkileri olabileceğini söylemiştir. Bu yaklaşımın haklı tarafları vardır, sonuçta son derece karmaşık bir müzikal eseri duyabildiğimiz yerde beynimiz, biz çalan müziğe dikkat etmesek bile müziği bir şekilde kavramaya çalışacaktır. Çünkü beyinlerimiz algılanabilen her tür bilgiyi çözümlemek ve neden-sonuç bağlamı üzerine oturtmak üzere programlıdır. Bazı insanların içinde çok fazla enstrüman bulunan, karmaşık klasik müzik eserlerinden veya doğaçlamaya ve ses zenginliğine dayalı jazz eserlerinden sıkılmasının veya bunalmasının sebebi bu olabilir.
Fakat öte yandan, müzik herhangi bir ortama veya faaliyete göre doğru seçildiğinde düşünme ve eylem süreçlerimize olumlu etkiler yaratabilir. Örneğin fazla melodik değişkenlik göstermeyen, tekrara ve ambiyansa dayalı müzikler tarihte ve bugün, pek çok ortak kullanım alanında insanların keyif alma ve etkinliklerine odaklanma süreçlerine faydalı olmuştur.
Mümkün mü?
Teknik olarak daha mümkün bir şey yoktur, istediğiniz müzik eserini açıp ders çalışmayı deneyebilirsiniz. Fakat müzik dinlemenin ders çalışmayı verimli hale getirmek için her zaman olumlu veya her zaman olumsuz etkisi olduğunu söylemek yanlış ve eksik bir önerme olacaktır. Çünkü ders çalışmak için ayırdığımız süreçte her zaman aynı duygusal, düşünsel durum içerisinde olmayabiliriz. Bazı zamanlarda doğru bir seçimle açtığımız müzik dikkatimizi geliştirebilecekken, bazı zamanlarda en basit ve en tekrara dayalı bir müzik bile içimizdeki olumsuz duyguları, kaygıları harekete geçirebilir.
Bizim önerimiz en azından ders çalışma alışkanlığının uzun süreli bir alışkanlık haline gelene kadar ders çalışma saatlerinde müzik kullanılmaması yönündedir. Eğer ki öğrenci her gün belirli saatlerde ders çalışma faaliyetini aksatmadan, ne olursa olsun gerçekleştirmeyi başarabiliyorsa, kendi ruh haline uygun basit ve tercihen sözsüz bir müzik ders çalışma saatlerinde eşlikçi olabilir. Önemli olan, beyninizi fazla yormamanız. Beyninizin fazla yormaması için yapılabilecek en iyi şey ise not tutmak ve planlı ders çalışmak gibi alışkanlıkları edinerek zihinsel süreçlerden geçme gücünü arttırmaktır...