Öğrenciler Ders Öncesi Hazırlık Yapmalı mı?

Öğrenciler Ders Öncesi Hazırlık Yapmalı mı?

Ders çalışma eylemini yalnızca aktif çalışma faaliyetinin yapıldığı bir süreç olarak görmemek lazım. Ders çalışma eyleminin bütünü; ders ortamının ve malzemelerinin sağlanması ve korunması, yeni ve zor bir konuyu çalışmadan önce yapılacak olan ders hazırlığı, öğrenilen bilginin etüd edilebilmesi için ders çalışırken not tutmak gibi birkaç ayrı süreçten oluşur.

Daha Verimli Çalışmak

Yani şöyle düşünün, öğrenmeniz gereken bir konu var diyelim. Bu konuyu öğrenmek için yapabileceğiniz en basit yöntem; evin herhangi bir yerinde, ilgili konuyu içeren bir kitabı okumak, önemli noktaların altını çizmek veya konuyu sesli okumak olabilir. Teorik olarak bu yöntemin de işe yaramaması için bir neden yok gibi görünse de, eğer sınavlarına hazırlanan ve yüksek notlar almak isteyen bir öğrenciyseniz ders çalışma faaliyetinizi dış etkilere kapatmayı öğrenmelisiniz.

Neden? İnsanların yaptıkları tüm eylemlerin en yüksek verimlilikte yapılabilecekleri bazı durumlar, koşullar belirlenmiştir. Ders çalışmak faaliyeti de aynı şekilde kendine özgü bir hazırlık süreci, çalışma ortamı, çalışma disiplini bulunan bir faaliyettir. İnanın ki bu yöntemler bir günde gelişmedi, insanlığın çağlar boyu sürdürdüğü eğitim-öğretim faaliyetlerinin bir birikimi sayesinde günümüzdeki basitleştirilmiş yöntemler haline getirildiler. 

Derse Hazırlanmak

Bu gerçekler ve fikirlerden yola çıkarsak, ders çalışma öncesi yapılacak standart bir hazırlık sürecinin çalıştığınız konuları öğrenme ve içselleştirme sürecinizi hızlandıracağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki sizce, ders çalışmaya hazırlanmak için bir öğrencinin yapabileceği en doğru hazırlıklar nelerdir? Birkaç fikir verebiliriz…

Öncelikle yaşadığınız yerde, ders çalışmak için kullandığınız ayrı bir alan belirlemelisiniz. İhtiyacınız olan tüm araç gereç bu alanda her zaman hazır bulunmalıdır, dolayısıyla öncelikle bu alanda herhangi bir eksiğiniz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. 

Bu belirlediğiniz alanda ders çalışma esnasında dikkatinizi çelebilecek hiçbir şeyin olmaması idealdir; telefonlar, televizyon, radyo vs. gibi elektronik aygıtlarınızı ders çalışma esnasında bu alanın dışında tutun.

Çalışacağınız farklı dersler için farklı defterler kullanın ve her çalışmanızda öğrendiğiniz bilgileri bu defterlerde sadeleştirmeye özen gösterin. Evde ders çalıştığınız yerin yakınında, kaybolmayacak bir yerde bulundurun.

Daha sonra ders çalışma sürenizi bitirirken de bir sindirim aşaması koyun; çalıştığınız bilgileri kısaca gözden geçirin ve kendinize tekrarlayarak pekiştirin. 

Alışkanlık Edinin

Tüm bunlar etkili yöntemler fakat etkilerini görebilmeniz için elbette ki zamana yayılmaları ve gündelik hayatınızda yer edinmeleri gerekmektedir. Ders çalışma alanını sabitleştirdiğiniz gibi, zamanını da sabitleştirmelisiniz. Hayatınızdaki başka şeylere göre düzenlediğiniz bir ders çalışma etkinliği, bilincinizde ikincil planda ve verimsiz olarak gerçekleştireceğiniz bir aktivite haline gelir. 

Oysa siz iyi bir eğitim yaşamına sahip olmak ve güzel okullarda kaliteli eğitimler almak istiyorsunuz. Bunu da aklınızdan çıkarmayın...