Öğrencilerde Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Öğrencilerde Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Dikkat eksikliği çağımızın problemi. Özellikle 2000’li yıllardan sonra doğan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Nasıl olmasın ki? Bu durumu kabul etmek ve anlamak lazım; zira günümüzde çocuklar doğduklarından çok kısa bir sürede, internet sayesinde yüklü miktarda bilgi ve medya tüketimi dünyasıyla tanışıyorlar. Yetişkin beyinlerinde bile dikkat eksikliğine ve unutkanlığa sebep olan yoğun medya tüketimi, henüz gelişmekte olan çocukların beynini daha da fazla etkileyebiliyor ve böylelikle öğrencilerde dikkat eksikliği problemi ortaya çıkabiliyor. 

Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Fakat günümüzde bazen unutulabilse de, her şey gibi çözümlerin de bolluğu mevcut. Yaygın yaşanan bir problem olmasıyla birlikte, dikkat eksikliği probleminin de çocuklarda düzenli olarak gerçekleştirilen tedavi uygulamalarıyla giderilebiliyor. Bu uygulamaların en bilinenleri de bu rahatsızlığı olan kişilere göre hazırlanmış, dikkat artırıcı zihin egzersizleridir. Bu egzersizler düzenli olarak günde belirli saatlerde tekrarlanır ve zihnin basit problemler çözerek odaklanma alanı ve yeteneği artırılır.

Elbette bunun dışında yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri de gerekli ve çok faydalı olabilmektedir. Örneğin internet ve sosyal medya kullanımının kısıtlanması, dizileri “binge” etmek denilen zararlı alışkanlıklara son verilmesi, spor yapılması ve dengeli beslenilmesi de önemlidir. Zira insan zihninde olan ne varsa öncelikle insan bedeninde olan şeylerin bir sonucudur. Aynı zamanda çok büyük bir dikkat eksikliği sorunu yaşayan çocuklar için uzman psikiyatr kontrolünde ilaçlı tedavi metodu da kullanılabilir. 

İlaç Çare Değil

Ama unutulmamalı ki ilaç tedavisi tek başına kişinin problemlerini çözmeye muktedir değildir. İlaçlar kullananların bünyesinde, daha rahat odaklanabilmeleri için gerekli olan kimyasal zemini hazırlar. Buradan sonrası kendinize daha sağlıklı alışkanlıklar oluşturmanız ve zihninizi sürekli olarak diri tutmak için zihin egzersizleri yapmanıza bağlı oluyor.

Ayrıca zihin egzersizleri gibi, fiziksel egzersizler de dikkat eksikliğinin giderilmesi tedavisinin bir parçası olarak kullanılıyor. İnsanın bedenini çalıştırması kalp ritmini dengeye sokarak dolaşım sistemini aktifleştirir. Kan damarlardan daha hızlı akar, bedenin geneli daha fazla oksijen alır. Beyin de bu süreçten etkilenecektir. Hafif ama içerik bakımından zengin besinlerle beslenmenin, zihinsel egzersizlerle beyninizi, fiziksel egzersizlerle bedeninizi diri tutmanızın karşılığında zihinsel kapasitenizi de geliştirebilirsiniz.