Öğrencilerde Karne Korkusu Nedir?

Öğrencilerde Karne Korkusu Nedir?

Pandemi sürecinin de etkisiyle son 1 yıldır öğrencilerin düzeni değişmiş durumda. Örgün öğretim ile okul hayatına devam eden öğrenciler, bir süre uzaktan eğitim ile derslere katılmış daha sonra ise aralıklarla örgün öğretime devam etmişlerdir. Bu süreç elbette öğrencilerde bazı unsurları da tetiklemiş olabilir. Kaygı, sınav stresi, başarısız olma korkusu ile başa çıkmaya çalışan bazı öğrenciler bu süreçte belirsizlik yaşayarak olumsuz düşüncelere kapılmışlardır. Peki öğrencilerde karne korkusu nedir? Karne korkusu sadece pandemi süreci ile mi alakalı? Sınav kaygısı, karne korkusunu tetikler mi?

Karne Korkusunun Nedenleri

Karne korkusu; öğrencilerin, karne aldıktan sonra ailelerinin ya da öğretmenlerinin onlara karşı olumsuz düşünceler içerisinde olacağına dair gelişen duygularından kaynaklanmaktadır. Öğrenciler sene sonunda karnelerinde düşük not getiriyor olabilir. Elbette her öğrencinin öğrenme kapasitesi aynı değildir. Kimi öğrenci sosyal derslerde daha aktif ve başarılı olurken kimi öğrenciler sayısal derslerde başarı gösteriyor olabilir. 

Her Öğrencinin Yetenekli Olduğu Ders Farklılık Gösterebilir! 

Öğrencinin yukarıda bahsettiğimiz olumsuz düşüncelerinin gelişiminde ailelerin ve öğretmenlerinin tutumu ve onların çocuğun notlarına gösterdikleri tepkiler önemli bir unsurdur. Bu nedenle çocuğunuzun karnedeki notlarına değil, hangi derslerde başarı gösterdiğine ve hangi derslerde yetenekli olduğuna odaklanmanız önemlidir. Ayrıca çocuğunuzu diğer öğrencilerle kıyaslamamalı, ona kendini değersiz hissettirmemelisiniz. Unutmayın ki karnedeki notlar, öğrencinizin hayatı boyunca akademik başarısının tek ölçütü değildir!

Ailelerin Tutumu Nasıl Olmalı?

Ebeveynler bu süreçte öğrenciyi desteklemeli ve bu konuda olumsuz yargılarda bulunmamalıdır. Elbette düşük notlarla ilgili düşüncelerinizi çocuğunuza aktarabilirsiniz. Ama bunu dile getirirken çocuğa karşı olan tutumunuzun rengi çok önemli! Düşük notlar ile alakalı karşılıklı konuşmalı ve öğrencinizde farkındalık yaratmalısınız. Her çocuğun biricik ve tek olduğunu unutmayın. Çocuğunuz düşük not aldı diye başkalarından daha düşük bir performans sergiliyor değil. Bu yüzden çocuğun olumlu yönleri mutlaka övülmeli ve onun her koşulda yanında olduğunuzu çocuğa hissettirmelisiniz. 

Tekrar ediyoruz; her çocuk biriciktir ve hiçbiri bir diğerinden üstün değildir. Çocuğunuzun hangi konulara ve hangi derslere yetenekli olduğunu keşfederek akademik başarısını artırabilir ya da akademik yol haritasını çocuğunuza uygun bir şekilde çizebilirsiniz.