Öğrencilerin Ders Sırasında Dikkatleri Neden Dağılır?

Öğrencilerin Ders Sırasında Dikkatleri Neden Dağılır?

Dikkat dağınıklığı yalnızca öğrenciler için değil, genelde herkes için bir sorun artık. Tek bir tık ile, kaldıramayacağımız kadar fazla bilgiyi beyinlerimize sunan aygıtlar, görüntüler, programlar, medya içerikleri vs. aşırı bir şekilde tüketildiklerinde, bilişsel süreçlerimize olumsuz etki ediyorlar. Fazla uyaranın olduğu yerde dikkatimiz çabuk dağılabilir. Öğrencilerde dikkat dağınıklığı ise birkaç farklı nedene dayandırılabilir. Ders çalışmak için verimi artıran genel-geçer bazı yöntemler geliştirilmiştir ve pek çok yerde de bu tekniklerle karşılaşabilirsiniz. Sonuçta her birimiz farklı olsak da, işleme prensipleri açısından aşağı yukarı aynı aygıta, yani beyinlerimize, sahibiz. Dikkat dağınıklığına iyi gelen şeyler de genel olarak birbirine benzer. 

Biz bugün dikkatlerimizi dağıtan temel nedenler üzerine odaklanalım...

1) Kişiye Özgü Nedenler

Bunlar her kişinin kendi yaşam tecrübesine, kişisel düşünme ve davranış kalıplarına göre değişkenlik gösteren nedenlerdir ve ebeveynlerin özellikle dikkat etmesi, anlaması ve bunlara çözüm üretmek için çocukla aktif iletişim kurması gerekmektedir. Her çocuğun istekleri, hayalleri, ders çalışma veya çalışmama motivasyonu farklılık gösterir. Bazısı kafasının içindeki kaygı durumundan kurtulmakta zorlanır, bazıları fazlasıyla hayalcidir. Bu durumları anlamak ve bunlara göre hareket etmek gerekir. 

2) Ders Çalışma Düzeninin Olmaması

Ders çalışmak anlık, duruma göre belirlenen bir faaliyet olacaksa, kişinin bu faaliyete tüm odaklanma gücünü vermesi zorlaşacaktır. Sonuçta kişisel olarak düzenli yaptığımız her eylem öncelikle bir beyin faaliyetidir ve beyinlerimiz bu düzenli faaliyetin keyfe keder yapıldığına göre kendilerini programlarsa tam yetkinlikte çalışmayabilir. 

3) Ders Çalışma Alanının Olmaması

Ders çalışma alanında ideal olarak yalnızca ders araç gereci ve kaynakların ve bu faaliyet için kullanılacak olan elektronik aygıtların vs. olması tercih edilir. Eğer kanepede veya yemek masasında ders çalışmaya çalışıyorsanız, yaşadığınız evin bütün gürültüsü size eşlik ediyorsa dikkatinizin dağılmasına şaşırmamalısınız. 

4) Medya Tüketimine Dayalı Zihin Yorgunluğu

Günümüzde medya içerikleri her yerde. İçinde pek çoğumuzun aktif olarak yer aldığı sosyal medya platformları bizi ardı arkası kesilmeyen videolarla, içerik platformları bitmeyen dizi ve film serileriyle, oyun platformları ardı arkası kesilmeyen farklı türde oyunlarla bizi beslemekteler. Bu ürünler kendi kendilerine zararlı değillerdir, fakat düşünme ve karar verme süreçlerimize etki edebilirler. Bu sebeple en azından ders çalışmadan önce beynimizin yorulmamış olduğundan emin olmak için, oyun oynama veya bir şeyler izleme gibi faaliyetleri ders çalışma saatlerimizden sonraya alabiliriz.