Sınav kaygısı pek çok öğrencinin muzdarip olduğu bir durum. Sınav kaygısının nedenlerini uzun uzun sıralayabilir ve tartışabiliriz. Fakat bunu hakkıyla yapabilmek için dünyada gerekliliği, geçerliliği her yerde tartışılmaya başlanan “sınav” olgusunun kendisinin masaya yatırılması ve detaylıca sorgulanması gerekir. Böylesi bir sorgulama ve tartışmayı böyle kısacık bir metinde gerçekleştirmemiz oldukça zor olduğu için esas konumuz olan, sınavlarına girmiş öğrencilerin yapacağı okul tercihi konusuna dönelim.
Hayatınız İçin Tercih Yapmak
Okul tercihi yapmak stresli, zorlu bir süreç oluyor. Açıkçası doğru bir tercih yapabilmek kritik herhangi bir konuda kolay değil. O yüzden gerçekçi bir biçimde, bu süreçte yaşanabilecek zorlukları kabul etmek gerektiğini söyleyebiliriz. Söz konusu olan şey, girdiğiniz sınava ve elinizdeki seçeneklere göre büyük ölçüde belirlemeye başlayacağınız geleceğiniz. Büyük bir emek vererek hazırlandığınız ve geçtiğiniz sınavlarınızdan sonra, aynı derecede büyük bir yetkinlikle tercih sonuçlarınızı kurgulamanız ve hayatta hangi yoldan gideceğinizi belirlemeye çalışmanız gerekiyor.
Öncelikle göz önünde bulundurmanız gereken şey kesinlikle gelecek planlarınız. Örneğin bir doktor olmayı istiyorsanız ve puanınız yetiyorsa fen liselerini seçebilirsiniz. Eğer hayalinizdeki meslek bir yönetmen olmaksa bu durumda liselerin sosyal bilimler bölümlerini tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra seçeceğiniz okulun eğitim kadrosu, üniversite sınavındaki başarısı, sosyal olanakları, dil eğitimindeki başarısı gibi kriterlerin de değerlendirilmesi doğru bir seçim için sağlıklı olacaktır.
Lise eğitiminiz; üniversite eğitiminize giden yolda ne tür tercihler yapabileceğinizi, hangi alanlarda kendinizi geliştirebileceğinizi belirleyecektir. Dolayısıyla bu süreç hangi düşünsel, bilişsel becerilerinizi geliştirebileceğiniz üzerine, hayatınız için oldukça belirleyici olacaktır.
Puanlar Önemli Fakat Yüzdelik Dilimlere Dikkat!
Sınav sonucuyla elde ettiğiniz bir puan var; fakat puan doğrultusunda değil, yüzdelik diliminize göre tercih yapmak daha sağlıklı. Çünkü okulların taban puanları yıllara göre değişikliğe uğrasa da yüzdelik dilimlerde büyük farklılıklar olmuyor. Dolayısıyla yüzdelik dilim doğrultusunda tercihte bulunmak; daha sağlıklı, ayağı yere basan okul tercihleri yapmanız açısından oldukça önemli.
Yüzdelik diliminize uygun bir tercih yapabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın lise sınavlarına giren öğrenciler için özel olarak hazırladığı tercih rehberlerinden faydalanabilirsiniz.