Ortaokul Öğrencilerinde Öfke Problemi

Ortaokul Öğrencilerinde Öfke Problemi

Öfke ya da bir diğer ismi ile kızgınlık; insanların bir tehdit karşısında gösterdikleri düşmanca ya da saldırganca tavır olarak nitelendirilmektedir. Öfke problemi yetişkinlerde olduğu gibi ortaokul öğrencilerinde ya da ergen kişilerde görülebilmektedir. Öfke kontrolü sağlayamamanın birçok nedeni olabilir. Bu nedenler ortaya çıktığında öğrenciler aşırı tepki gösterebilir. Ancak aşırı öfke aynı zamanda bazı sorunlara neden olabilir. Artan kan basıncı ve öfkeyle ilişkili diğer fiziksel değişiklikler, doğru düşünmeyi zorlaştırır; fiziksel ve zihinsel sağlığa zarar verebilir.

Öğrenciler Hangi Durumlarda Öfkelenir?

Sıkıldıklarında ya da anlaşılmadıklarını düşündüklerinde.
Aileleri ya da öğretmenleri tarafından onaylanmadığında.
Haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde.
Kendilerini ailelerine ya da öğretmenlerine karşı iyi ifade edemediklerinde.
Yalnızlık, kaygı, utanç gibi duygular hissettiklerinde.
Arkadaşları ile anlaşamadıklarında.
Aile içi fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kaldıklarında.
İstek ve ihtiyaçları karşılanmadığında.

Öfke Sırasında Ortaya Çıkan Fiziksel Etkiler Nelerdir?

Öfke ya da kızgınlık sırasında bazı fiziksel etkiler ortaya çıkmaktadır. Bu etkiler kişiden kişiye ve çocuktan çocuğa değişebilmektedir. Öfke sırasında ortaya çıkan en belirgin fiziksel etkiler arasında şunlar gösterilebilir:
Kan basıncı artar.
Kalp atışları hızlanır.
Nefes alıp vermede güçlük yaşanır.
Konuşmakta güçlük çekilir.
Terleme.

Öfke Problemi Yaşayan Öğrenciler İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Öncelikle bu denli yoğun duygular yaşayan bir çocuk için onu azarlamak, ona kızmak, onu tehdit etmek son derece yanlış bir tutum olacaktır. Çocuğunuzun ve öğrencinizin kendini dinleyecek ve her şeyden önce onu anlayacak sakin bir yetişkine ihtiyaç duyduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu problemi yaşadığı süreç boyunca onu azarlamak ya da ona kızmak yerine bir şekilde onun yanında olduğunuzu söylemeniz yerinde olacaktır. Ayrıca bu davranışı neden yaptığını sorgulamanız ve bu konuda anlayışlı bir tavır sergilemeniz de oldukça önemlidir. Bu tavır ve konuşmalardan sonra eğer öğrenciniz bir sonraki davranışında daha az öfkeleniyor ya da biraz daha fazla sakin kalabiliyorsa onu takdir ettiğinizi kendisine söylemelisiniz. 

Çocuklar duygu yönetimlerini anne ve babadan, ayrıca okulda, derste oldukları süre boyunca öğretmenlerinden öğrenir. Bu sebepten dolayı bir eğitimci ve bir aile olarak onunla iletişiminize dikkat etmeli ve sağduyulu davranmalısınız.