Bilgisayar oyunları, oyun sistemleri, mobil oyunlar... Bunlar artık birer eğlence aracı olarak çoğumuzun hayatında vazgeçilmez bir yere sahipler. Oyun oynamak yalnızca çocukların değil, yetişkinlerin da yaşamında önemli bir yer kaplamaktadır. Bu kadar yaygın olarak kullanılan oyunlar elbette ki zihinlerimize büyük etkilerde bulunmaktadırlar. Çocuklar, dünyayı yeni tanımaya başlayan ve çok yüksek süratle bilgi edinmeye programlı beyinlere sahip olduklarından oyun oynama eyleminden en çok onlar etkilenirler.
Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Oyun oynamanın faydaları ve zararları üzerine çok şey yazıldı, çizildi kuşkusuz. Oyun oynama süreci de düzenlenmediği, planlanmadığı takdirde elbette çok ciddi bazı hasarlara yol açabiliyor. Dünyada pek çok insanın uzun süreler kontrolsüzce oyun oynayarak bilgisayar oyunlarına bağımlılık geliştirdiğini biliyoruz. Ayrıca oyunlar zihinsel aktiviteler olduklarından dolayı aşırı kullanımları zihinsel yeteneklerimize olumsuz etkide bulunuyor.
Fakat belirli bir düzenleme ve sınırlama hali sağlanabildiğinde çocuklar için oyun oynamanın ders çalışmaya etkileri de son derece fayda sağlayabiliyor. Bilgisayar oyunlarında kurgulanmış dünyaların içinde deneyimler yaşayan çocuklar da pek çok bilişsel yeteneklerini geliştirme imkanı buluyor.
Oyun Oynamanın Faydaları
Peki, oyun oynamanın çocuğa sağladığı faydalar nelerdir? Gelin hep birlikte bunlara maddeler halinde bir göz atalım.
-Oyun oynamak aktif, deneysel ve probleme dayalı öğrenmeyi sağlar.
-Varsayımlar sınırlanır ve eylemler sonucu oyunlardan oyuncuya bir mesaj iletilmiş olur. Bu şekilde oyuncu farklı yaklaşımlar deneyerek oyunu çözmeye koyulur, öğrenme becerilerini geliştirir.
-Strateji oyunları, aynı anda birden fazla işi yerine getirmenizi sağlar ve çoklu iş yapma yeteneğinizi geliştirir.
-Dijital oyunlar özellikle küçük çocukların temel matematik, okuma ve dil becerilerini geliştirmelerine faydalı olabilmektedir.
-Dijital oyunlar odaklanma ve aynı anda birçok nesneyi görsel olarak takip etme becerinizi geliştirir.
-Erken yaşta (özellikle Z kuşağı) bilgisayar oyunlarıyla tanışan çocuklar daha sonraki yaşamlarında sayısal okur-yazarlık becerilerinin gelişimine katkı sağlayabilmektedir.
-Eğitici oyunlar sayesinde öğrenciler ders çalışıp, ders tekrarı yapabilmektedir.
-Oyunlar çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerini tamamlamalarında yardımcı rol oynar.
Bunlar ve bunlara benzer pek çok katkı sıralanabilir. Oyun oynamakla ilgili önemli olan, oyunları sizin oynamanızdır. Onların veya teknolojik aygıtların sizi kullanmalarına izin vermeyin. Ders çalışma saatlerinizden sonra, belirli zaman sınırlamaları içerisinde oyun oynamak hem çok keyif verici bir etkinliktir, hem de zihinsel gelişiminiz için son derece yararlıdır.