Oyun Oynamak Öğrenciler İçin Ödül mü Ceza mı?

Oyun Oynamak Öğrenciler İçin Ödül mü Ceza mı?

“Nasıl bir ceza olabilir ki?” diye düşünebilirsiniz. Düşünmeyin. Oyun oynamak başarılı geçen bir sınav veya verimli geçen bir ders çalışma seansı sonrasında hakikaten güzel bir ödül olabilir. Fakat ders çalışma düzeninizden bağımsız, kontrolsüzce oyun oynamanız, belki o an oyun oynayan sizler için bir ceza olarak görülmeyebilir ama uzun vadede düşünürseniz, genel olarak bir “ceza” işlevi de görebilecektir.

Bilgisayar oyunları çocuktan yetişkine pek çok insanın hayatında önemli bir yer kaplıyor. Çok eğlenceliler, çok etkileyiciler, bize yepyeni deneyimleri yaşatıyor ve beynimizin ödül mekanizmasını güzelce çalıştırabiliyorlar. Tabii oyunların sömürülmesi, aşırı kullanılması bu mekanizmaya da büyük ölçüde zarar veriyor. Böyle bir açıdan baktığınızda bilgisayar oyunlarının ne şekilde ödül, ne şekilde ceza olabileceğine kendiniz karar verebilirsiniz. 

Eğitim ve Oyun İlişkisi

Eğitim ve oyun arasında çok eski bir ilişki vardır. Bu yalnızca türdeşlerimiz olan insanlar için de geçerlidir. Hayvanlar da çoğunlukla hayata dair yeteneklerini, güdülerini henüz yavru haldeyken yaşıtlarıyla oynadıkları oyunlarla öğrenirler. Onlara benzer olarak biz de, çocukken, zihnimizin en aktif çalıştığı dönemlerde oyunlar oynayarak çok büyük miktarda bilgi ve tecrübeyi eğlenerek öğreniriz. Oyunla eğitim yeni bir şey değildir, binlerce yıldır birikerek gelişen bir yöntemdir. 

Bu süreçte oyunlar da evrimleşti diyebiliriz. Bilgisayar oyunları, çocukların oyun oynama alışkanlıklarını büyük ölçüde farklılaştırmıştır. Hatta kuşaklar arası farklardan bahsederken artık “sokakta oyun oynamış” kuşaklar ve “oynamamış” olan kuşaklar olarak yapılan bir ayrım bile söz konusudur. Bu aşamada, eğitici oyunlar öğrencilerin eğitim hayatlarına büyük ölçüde dahil olmaya başlamışlardır. 

Eğitsel Oyunlarla Eğlenceli Eğitim

Öğretici oyunlar dünya çapında kullanılmaktadır. Hatta bazıları okul müfredatlarına bile girmiştir. Bu oyunların amacı, öğrencilerin öğrenmeleri gereken dersleri, konuları eğlenceli oyun içerikleri haline getirip daha hızlı ve daha kolay öğrenmelerini sağlamaktır. Bu oyunlar sayesinde kelime hazinenizi geliştirebilir, konulara dair temel kavramları aklınızda daha rahat tutabilir ve matematik problemleri çözebilirsiniz. 

Dijitalleşme, teknoloji, bilişim... Bu kavramlar artık hayatımızın her noktasında. Bu kavramları hayatımıza olumlu ve olumsuz bir şekilde sokabiliriz. Ama bir şeyden verim almak varken, neden onu kötü bir şey için kullanalım ki? Oyun oynamak ödül mü, ceza mı? Şimdi siz karar verin.