Oyun Yapma Programları Nelerdir?

Oyun Yapma Programları Nelerdir?

Oyun yazmak eskiden çoğu oyun meraklısı için oldukça “gizemli” bir faaliyet olabiliyordu. Piyasaya sürülen oyunların çoğu, günlerini gecelerini bu oyunları yazmak için harcayan yazılım meraklıları tarafından yapılıyordu. Bu durum uzun süre boyunca da değişmedi, “oyun oynamak” gittikçe daha geniş kitlelere hitap ederken “oyun yaratmak” karmaşık bilgisayar yazılımlarına hakim olanlara kaldı. Eskiden “oyun yapma programları” denilen bir kategori de yoktu. 

Şimdi işler çok değişti. Birçok oyun furyası geldi, geçti. Mobil oyunlar türedi, eskiden oyunlara güvensizlikle bakan anneler, babalar oyun oynamaktan başını kaldırmaz oldu. Bu bahsettiğimiz süreç belki 90’lı yılların sonu veya 2000’li yılların ilk 10 yılı için söylenebilir. Oyun yapım araçları, grafik motorları geliştikçe eskiden kullanılan araçlar da boşta bırakılmayıp basitleştirilmiş “oyun programları” olarak optimize edildiler. Artık bilgisayar kodu yazamıyor olsanız bile bu sade oyun programları aracılığıyla kendi oyunlarınızı tasarlayabiliyorsunuz. Bu yazıda bu programlardan bazılarını ele alacağız. 

Stencyl

Bu programda yalnızca 2 boyutlu (2D) oyunlar tasarlanabilmektedir. Hem PC için hem de mobil platformlar için oyun tasarlayabiliyorsunuz, bu durum mobil için ücretli, PC için ücretsiz olarak işliyor. Pek çok diğer oyun geliştirme programı gibi “sürükle bırak” metoduna dayalı olarak çalışmaktadır.

CopperCube

CopperCube da kod yazmayı bilmeseniz de oyun yapma imkanını size sunuyor. Genel olarak 2 boyutlu oyunların yapımı için kullanılsa da 3 boyutlu oyunlar yapılabilmesine de olanak tanımaktadır. Ios, Android, PC, Mac gibi birçok işletim sistemi ile uyumludur. 

Armony

2019 yılında ücretsiz olarak piyasaya sürülmüş bir oyun yapma programıdır. Hexa isimli görsel programlama dilini kullanan program aynı zamanda bir açık kaynak platformudur. Dolayısıyla bu aracı kullanan kişiler edindikleri yeni teknikleri ve sisteme getirdikleri yenilikleri diğer kullanıcılar ile kolayca paylaşabilmektedirler. 

Gamemaker Studio

Diğer çoğu oyun yapma programı gibi “sürükle-bırak” mekaniğine göre işlemektedir. Ücretli ve ücretsiz versiyonları olan bu program 2 boyutlu oyun tasarlamak için kullanılmaktadır. Windows, IOS, MAC ve Android uyumlu olarak çalışır. Gamemaker ile yapılan en popüler oyunlar Paper Knight, Forager, Undertale gibi oyunlardır.

Unreal Engine

Bu program dünyadaki en popüler oyun yapma programıdır. 1998 yılından beri var olan bir oyun yapma programıdır, Unreal Tournament bu platformda yazılmış en ünlü oyunlardan biridir. Öyle ki Guinness Rekorlar Kitabı’nda bile adı geçmektedir. 

Platformda 2D ve 3D oyunları kolaylıkla kodlama bilmeden yapabilirsiniz. C++ programlama dini kullanan uygulama Blueprint görsel ara yüzünü kullanmaktadır. En kolay oyunlardan en zor oyunlara kadar bu sistem üzerinden yapabilir ve mobil ya da sanal gerçeklik oyunları üretebilirsiniz. Masaüstü, konsol, mobil fark etmeksizin her türlü oyun yapma imkanı sunar.

Unity

Son yılların en popüler oyun yapma programı Unity olabilir. Hem 2 hem de 3 boyutlu oyunlar tasarlamaya olanak sağlar. Unity’de hem PC hem de mobil platformlar için oyun tasarlamanız mümkündür. İlk versiyonu 2005 yılında ortaya çıkmıştır ve Android, IOS,Windows gibi  yaklaşık 30 işletim sistemi ile uyumludur. 

Unity kullanabilmeniz için C# vey JavaScript kodlama dillerini bilmeniz gereklidir. Bu iki dil de temel kategoride olup C++ kodlama diline göre daha basit dillerdir.