Samanyolu Galaksisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Samanyolu Galaksisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Samanyolu galaksisi içinde Güneş Sistemi'nin de yer aldığı gök adadır. Yarıçapı 52.850 ışık yılı yani 4.99988926 × 1017 metre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4605284 × 1018 metredir. İçerisinde yaklaşık 250 milyar yıldız ve 200 milyar gezegen olduğunu tahmin etmekteyiz. Tahmin etmekteyiz, çünkü her yıldızın etrafında kaç gezegen var, bunları tam olarak bilim insanları hala araştırıyor. Burası, ne kadar bilinmezliklerle dolu olsa da, uzaydaki yerimiz. Bizim yıldızımız, bizim gezegenimiz, evimiz, yaşamımız, hepsi bu dev yapının içinde.

Galaksi Nedir?

Uzay teknolojileri ilerledikçe, galaksimize dair elimizdeki bilgiler şüphesiz çoğalmıştır. Edindiğimiz en önemli bilgilerden biri de, tek galaksinin biricik samanyolu galaksimiz olmadığıdır. Bizimkinden farklı olarak pek çok galaksi, içlerinde barındırdıkları trilyonlarca yıldız ve gezegenle birlikte evrende bizim gibi süzülmektedir. Galaksimiz, ortalama büyüklükte bir galaksidir. Bize göre çok, çok, çok, çok büyük ve hayal etmesi zor olsa bile Samanyolu’ndan daha da büyük galaksiler vardır. Bu büyük galaksilerin ortalama yıldız sayısı 100 trilyon olarak tahmin edilmektedir yani bizimkisinden çok daha fazla.

Ne Kadar Yıldız Var? Yıldızlara Neler Oluyor?

Samanyolu Galaksisi, 100 ila 400 milyar arasında yıldıza sahip olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu sayı sürekli olarak değişmektedir, zira galaksiler de bizim hayatlarımız gibi pek çok değişkenle doludur. Nasıl ki bir insanın saçları uzar, büyürken dişleri değişir, galaksimizde de değişen pek çok olaydan biri yıldızların varlığı ile yokluğudur. Her yıl, yıldızlar süpernova patlamalarıyla ortadan kalkar fakat yerlerine yeni yüzlerce yıldız gelir. 

Galakside Neredeyiz?

Güneş sistemimiz, Samanyolu galaksisinin “ince diskinde” yaşamaktadır. Galaksinin bu bölgesinde, bize komşu olarak sayabileceğimiz minik bir yıldız da bulunmaktadır. 13,5 milyar yaşındaki bu minik yıldızın çok özel bir konumu var. Evrenin ve bildiğimiz her şeyin temeli olduğu varsayılan Büyük Patlama’dan sonra ortaya çıkan elementlerden oluşan evrendeki en eski yıldızlardan biri olduğu düşünülmektedir.

Süperkütleli Kara Deliğimiz: Sagittarius A

Galaksimizin karanlık ve soğuk olan merkez bölgesinde parlak, canlı renklere sahip aşırı yoğun bir gök cismi bulunmaktadır. Bu gizemli cisim Güneş’e 27.000 ışık yılı mesafededir. Astronomların Sagittarius A (Sgr A) olarak andığı bu cisim muazzam bir çekim kuvvetine sahip büyük bir karadeliktir. Galaksimizin de merkezinde bulunmaktadır. Bu sizi korkutmasın, çünkü her galaksinin kalbinde, güneşten binlerce kat büyük, devasa bir süperkütleli kara delik bulunur.

Umudumuz…

Galaksimizdeki milyarlarca yıldızın etrafında, yine milyarlarca gezegen dolanmakta, süzülmektedir. Aynı bizim kendi gezegenimiz, dünyamız gibi. Henüz hiçbiriyle tam olarak karşı karşıya gelmedik ya da herhangi birine ayaklarımızla basmadık. Fakat Samanyolu’nda 40.000 gezegende yaşamın ihtimalini düşünebilmekte, 400 kadar gezegende de “hakikaten yaşam olabileceğine” kanaat getirebilmekteyiz. Belki de umudumuz, yaşamımızı yönlendiren şey de budur bu evrende…