Sanal Gerçeklik Oyunları İle Alternatif Gerçekliği Keşfedin

Sanal Gerçeklik Oyunları İle Alternatif Gerçekliği Keşfedin

Sanal gerçeklik terimi kişilerin “tanık olmak”tan, “orada olmak” hissine terfi etmesini sağlayan bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu ortamlar için kullanılıyor. İngilizce adıyla “Virtual Reality” olan bu kavramın kısaltması evrensel olarak “VR” (vi ar) olarak belirlenmiş. Kullanıcılar veya oyuncular çeşitli aygıtlar (kasklı ekran vb.) aracılığıyla sanal ortamlara dahil oluyor. O ortama girildiği anda bildiğimiz gerçeklikten ayrı (bazı duyular dışında) tamamen sanal gerçekliğin yaratıldığı bir ortamda olma hissi ve deneyimi yaşanabiliyor. Böylesi bir deneyim, oyun oynamak eylemini farklı boyutlara taşımak isteyen dünya çapında pek çok “gamer” tarafından ilgi ile karşılanıyor. Geçmişte filmlerde görülen bir teknoloji olarak artık test edilme, geliştirilme evresinde olması, VR sistemlerinin gelecekte hayatlarımıza son derece entegre olabileceğini gösteriyor.

Nerelerde Kullanılabilir?

Alternatif gerçeklik deyince insanın aklına ilk olarak oyunların gelmesi normal. Büyük ihtimalle oyunlar, bizim kendi gerçekliğimizden ayrı gördüğümüz yapılar olmaktan çıkacaklar. Artık içine girip çıkabildiğimiz, hayatımızda ve anılarımızda yer edinebilen kendilerine özgü deneyimler haline gelecekler. Artık o arabaları “başka bir karaktere” sürdürtmeyeceğiz, kendimiz süreceğiz. Ormanlarda kendimiz koşacağız. Uçakları kendimiz uçuracağız. Evleri, binaları kendimiz yapabileceğiz. 

Böyle bir durum tabii yalnızca eğlence ve deneyim amacıyla da kullanılmayacaktır. Simülasyon pek çok kurumda bir eğitim aracı olarak kullanılan bir yöntemdir. NASA, çeşitli ülkelerin orduları, bazı bilimsel kuruluşlar yeni fikirlerin veya aygıtların kullanımları için simülatif eğitim programları kullanmaktadır. VR teknolojisi aracılığıyla simülasyon deneyimi çok daha yoğun hale gelecek ve simülasyona dayalı eğitim programları daha faydalı olarak kullanılabilecek. 

Eğitim İçin Faydalar

Tarih derslerini size birilerinin anlatmasını değil de, dersi ve tarih konularını eldeki verilere uygun tasarlanmış alternatif gerçeklik ortamlarında keşfedebilmeyi ister miydiniz? Böylesi daha akıulda kalıcı olurdu değil mi? Ya da matematiksel kavram ve konseptler alternatif gerçeklik deneyimleri içinde daha kolay öğrenilebilir hale getirilebilir. Yabancı bir dil öğrenmek istiyorsanız öğrenmek istediğiniz yabancı dilde konuşacak kişileri sizinle buluşturan bir VR platformu da harika olabilirdi aslında... 

Pek çok fayda ve yeni yöntem düşünülebilir ve sıralanabilir elbette. VR teknolojisi de bugüne kadar gelişen ve kullanımımıza sunulan pek çok teknolojik araç gibi onu kullanmamızı ve ondan faydalanmamızı beklemektedir.