Kaygı nedir? Bugün daha yaygın kullanıldığı adıyla anksiyete; bilgi kaynaklarında kısaca “hoş olmayan bir iç çatışma durumu ile karakterize edilen, sinirsel davranışların eşlik ettiği bir duygu” olarak tanımlanıyor. Günümüzün yoğun iş tempolu, son derece hareketli, trafikli, koşturmacalı dünyasında yaşayan herkesin hissettiği, hissedebileceği bir duygudur. Kaygının en çok ilişkili olduğu duygu korkudur ve çoğunlukla bu duygudan beslenir. Sınav kaygısı da, bir öğrencinin ders çalışma ve sınavlarına hazırlanma sürecinin düzensizliği, gelecek kaygıları, geçmişten kalan korkular, çevresel faktörler gibi öğelerle bir duygusal karmaşa haline gelmiş halidir.
Sınav Kaygısı Vardır!
Sınav stresi ile başa çıkmak yılların konusu. Neredeyse her kuşak bunu bir şekilde yaşadı ve tecrübelerini sonraki kuşağa aktardı. Geçmişte bu konuya dair neler yaşandı, tüm detaylarıyla bilmiyor ve dolayısıyla inceleyemiyoruz. Ama artık bugün kameralar ve bilgi kaydetme, ölçme, değerlendirme aygıtları her yerde, herkesin elinde. Sınav kaygısının pek çok öğrenciyi etkilediği, yeteneği olmasına rağmen pek çok kişinin sınav stresi sebebiyle eğitim başarısı sağlamakta zorlandığı biliniyor. Hatta eğitimde sınavların rolü, gelişmiş ülkeler arasında on yıllardır tartışılmakta. Dahası Finlandiya gibi bazı öncü ülkelerde sınavsız eğitim pratikleri uygulanmaktadır.
Yani bu durumla başa çıkabilmek için, elimizde bir değil birden çok yöntem var aslında; fakat en önemli nokta şu: Sınav kaygısı vardır ve gerçekte yaşanan psikolojik bir olgudur. Yalnızca bir yanılgı veya “perspektif hatası” değildir. İnsanın düşünme, hissetme, öğrenme süreçlerini derinden etkiler.
Eğer Bir Hedefiniz Varsa...
Size denilebilir k; “sınavlar sizin değerinizi ölçmüyor”, “başaramazsanız da bununla barışık olun”, “öldürmeyen şey güçlendirir”... Doğru, doğru ve doğru. Fakat aynı zamanda sınavlarınızdan başarıyla geçmek, çalışmalarınızdan daha fazla verim almak istiyorsunuz. Eğer bir hedefiniz varsa ister istemez hedefiniz bazı zamanlarda sizi taşıması zor duygu durumlarına sokabilir. Bu zor duygu durumlarını tamamen ortadan kaldırmayabilirsiniz fakat sizin üzerinizdeki etkisini azaltabilirsiniz. Bunun için atılabilecek adımlar basit ve çok uzun düşünme süreçleri de gerektirmiyorlar.
Çalışma Programı Önemli
Mutlaka ama mutlaka bir çalışma planınız olsun ve belirlediğiniz saatlere, günlere sadakatle uyun. Çalışma düzeninizle birlikte mola ve dinlenme zamanlarınıza da özen gösterin. Bedeninizi gözardı etmeyin. Düzgün beslenmeye dikkat edin ve yoğunluğu ne olursa olsun egzersiz yapıp kendinizi aktif tutun. Uyku miktarınıza ve kalitenize dikkat edin.
Geçmiş değiştirilemez, gelecek ise şimdi yaptıklarınızla ancak şekillenebilir. Henüz hazır olmadığınız bir sınava girdiğinizi düşünerek yalnızca kendinize işkence edersiniz. Mevcut çalışmalarınıza ve hayatınıza odaklanın. Eğer bunlar işe yaramıyorsa veya dikkat dağınıklığı bozukluğu (ADHD) gibi bir psikolojik durumunuz olduğunu hissediyorsanız danışmanlık almaktan asla çekinmeyin.
Sınav kaygısı da var, siz de varsınız, sınavlarınız da var. Bu üç gerçeğin sizi nasıl etkileyeceğini büyük ölçüde şu anda yapmakta olduğunuz şeyler ve alışkanlıklarınız belirleyecek. Bilinçli bir hazırlık süreci için beklemeyin, kendinizi ertelemeyin!