Sosyal Medyada Çok Fazla Vakit Geçiren Öğrenciler İçin Ne Yapmalı?

Sosyal Medyada Çok Fazla Vakit Geçiren Öğrenciler İçin Ne Yapmalı?

Çocuğunuz belirli bir yaşa geldiğinde, büyük ihtimalle sizden ona bir akıllı telefon almanızı isteyecektir. Bu eskiden belki kaçınılabilir bir durum olabilirdi, akıllı telefonları almak o kadar kolay olmayabiliyordu. Fakat artık son derece yaygınlar ve neredeyse şehir yaşamındaki tüm hizmetler, faaliyetler vs. akıllı telefon sistemlerine entegre durumda. Ayrıca sosyal medya ağları, hepimiz için neredeyse ‘vazgeçilmez’ hale geldi. Tırnak içine alıyoruz, çünkü aslında vazgeçilmez olduğu falan yok, sosyal medya olmadan pekala yaşanabilir ama böyle bir yaygınlık halinde, özellikle de çocuklar bunu tercih etmek istemeyecektir. Peki sosyal medyada çok fazla vakit geçiren öğrenciler için ne yapmalı?

Sosyal Medya ve Çocuklar

Sosyal medyanın zararları, önlenebilir olmakla birlikte, kolaylıkla bir insanın içine yerleşebilir. Özellikle henüz otokontrol mekanizması gelişmemiş olan çocukları düşündüğümüzde bu durum oldukça büyük bir risk taşımaktadır. Sosyal medya uygulamaları, beyinlerimizdeki dopamin sistemini hedef alacak şekilde tasarlanmıştır. Önümüze düşen her gönderi, öğrendiğimiz her ufak bilgi, aldığımız her etkileşim beyinlerimizde bir hormonu tetikler ve bu tetiklenme, kolayca alışkanlık haline gelebilen bir tetiklenmedir. 

Bu süreç, saatlerin nasıl geçtiğini anlamadan elinde telefona bakakalan çocuklar yaratır. Sosyal medya bağımlılığı, çocukların uyku saatlerinden odaklanma başarılarına, okul performansına, arkadaşlık ilişkilerine kadar pek çok şeyi etkiler. Telefonundan ayrı zaman geçirebilmeyi aklına getirememeye başlayan çocuklar için, artık eğlence bulmak çok daha zor hale gelecektir. Sosyal medya bağımlılığı, kendini hiç fark ettirmeden, her yaştan insanı etkisi altına alabilir.

Ne Yapmalı?

Bu duruma karşı belirli bir reçetenin olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü bağımlılık da değişken bir durumdur; herkesin bir şeye karşı olan bağımlılığının farklı dereceleri, farklı türleri vardır. Eğer çocuğunuz haddinden fazla sosyal medyada vakit geçiriyorsa öncelikle hangi sosyal medya platformunu yoğunlukla kullandığını öğrenmeli ve o platformu incelemelisiniz. Zira her platform farklı bir tarzda bağımlılık yaratmaktadır; Twitter sosyal etkileşim üzerinden bir bağımlılık yaratırken, Instagram görsellik üzerine kurulu bir bağımlılık türü yaratır. 

Bu süreçten sonra çocuğunuzun neden bu platformları kullandığını düşünebilir, bu durumu kendisiyle konuşmaya çalışabilirsiniz. Bizce, çocuğunuzla sizin ortak bir yol bularak, onu incitmeden ona gerekli nedenleri aktarmanız son derece önemlidir. Fakat eğer bu tür bir faaliyeti birlikte yürütebilecek bir çeşit ilişki kurmakta başarılı olamazsanız, her zaman profesyonel psikolojik bir yardım alabilirsiniz.