Steam Nedir? Steam Ne İşe Yarar?

Steam Nedir? Steam Ne İşe Yarar?

Oyun dünyası dijitalleşme ile birlikte değişen ve gelişen bir dünya. Tüm bu gelişmeler ve değişim oyunculara harika bir ortam hazırlıyor aslında. Mobil oyunlara düşkün olanlar bilir, eskiden bu oyunlara ulaşmak için oyunları tek tek satın almak gerekirdi. Şimdi ise tek bir kullanıcı adı ve şifre ile tüm oyunlara tek bir tık ile ulaşmak mümkün. İşte "Steam" oyunseverlere böyle bir imkan sunan harika bir platform.

Steam; Half-Life, Team Fortress gibi oyunları geliştiren ve Valve firması tarafından sunulan bir video oyunu dijital dağıtım platformudur. Steam, Eylül 2003’te, Valve'in oyunları için otomatik güncellemeler sistemi olarak, bağımsız bir şekilde piyasaya sürüldü. İlk sürümünün ardından, üçüncü taraf yayıncıların oyunlarını da içerecek şekilde genişletildi. Steam, daha sonraları çevrimiçi web tabanlı ve mobil bir dijital mağazaya dönüştü. 

Steam Hizmetleri

Steam bir platform olarak; dijital haklar yönetimi (DRM), sunucu barındırma, video akışı ve sosyal ağ hizmetleri sunmaktadır. Ayrıca kullanıcılara, oyunları indirebileceği bir platform sunar ve bu oyunlar otomatik olarak güncellenir. Bu platform ayrıca oyunculara arkadaş listeleri oluşturma imkanı tanır, bulut depolama ve oyun içi ses ve sohbet işlevi gibi özellikler sunar. Platform; oyun içi başarılar, mikro dönüşümler ve Steam Atölyesi aracılığıyla kullanıcı tarafından oluşturulan içerik desteği ile birlikte, kullanıcıların Steam’in birçok işlevini ürünlerine entegre edebilmeleri adına Steamworks adlı ücretsiz bir uygulama programlama arabirimi (API) de sağlamaktadır. 

Steam dünyada en yaygın olarak kullanılan dijital oyun dağıtım platformudur. Platformun yükselişinin ardından Steam’e benzer pek çok farklı oyun dağıtım platformu da ortaya çıkmıştır ve elbette ki bunlar rekabet halindedir. Bu platform üzerinden piyasaya sürülen her tür oyunu satın alabileceğiniz Steam’de hesap açmak ve kullanmaya başlamak son derece kolaydır. 

Nasıl Steam Açarım?

Öncelikle Steam’in internet sitesine girip bilgisayarınız veya Mac’iniz için Steam uygulamasını indiriyorsunuz. Kendinize bir hesap almanız, herhangi bir sosyal medya platformuna kayıt olmakla aşağı yukarı aynı şeydir. İletişim bilgilerinizi, isminizi, yaşadığınız ülkeyi paylaştıktan sonra bir kullanıcı adı ve şifre alabilir ve Steam maceranıza başlayabilirsiniz. 

‘Macera’ diyoruz, çünkü Steam’in içinde gezinmek, özellikle oyun meraklıları için oldukça büyük bir keyif. Sürekli olarak içine yeni şeyler eklenen Steam Mağazası adeta bir derya deniz. Burada en sevdiğiniz türde oyunları, sevdiğiniz oyunların devamlarını veya güncellemelerini bulabileceğiniz gibi, daha önceden hiç görmediğiniz veya tamamen yeni bir yaklaşımla geliştirilmiş olan oyunlarla karşılaşmanız da mümkün. 

Mağazada bulduğunuz ve satın aldığınız oyunlar, sizin profilinize ait bir kategori olan dijital oyun kütüphanenize ekleniyor. Kütüphanenizde bulunan oyunları istediğiniz bilgisayarda, istediğiniz farklı zamanda yükleyebiliyorsunuz. Bir nevi, kitaplık rafınızda dizili duran cd/dvd’ler gibi oluyorlar. Böyle özelliklerinin yanı sıra Steam, sosyal etkileşimli bir platform aynı zamanda. Steam üzerinden sevdiklerinizle veya oyunlarda tanıştığınız kişilerle iletişim kurabilir, sevdiğiniz oyunları birbirinize hediye edebilir veya ortak oyun etkinlikleri de düzenleyebilirsiniz. 

Farklı İşletim Sistemlerinde Steam

Steam, ilk başta yalnızca Windows işletim sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilmişti. Ancak daha sonra MacOS ve Linux sürümleri de yayınlandı. 2010’lu yılların başından itibaren iOS, Android ve Windows Phone için mobil uygulamalar da piyasaya sürüldü. Platform ayrıca tasarım yazılımı, donanım, oyun müzikleri, anime ve filmler dahil olmak üzere sürekli güncellenen bir içerik seçkisi sunmaktadır.

Eğer oyunlara meraklıysanız ve hala bir Steam hesabı açmadıysanız, belki de oyunlarla o kadar da ilgilenmiyorsunuzdur demektir.