Dijital dünyanın değişmesi ve gelişmesi ile teknoloji artık her yerde. Birçok kişi etraflarındaki dünyayı gözlemlemek yerine telefonuna ya da bilgisayarına bakmakla yetiniyor. Bir otobüste oturmuş iki gencin birbirleriyle konuşmak yerine cep telefonlarından öfkeyle mesajlaştığını görmek artık alışılmadık bir durum değil. Özellikle gençlerin ve çocukların teknolojiye bu kadar bağımlı olmaları belki bizim dünyamızda mantıklı ancak aynı zamanda olumsuz sonuçlara da yol açabilir.
Teknoloji Bağımlılığı Nedir?
Teknoloji bağımlılığı; teknolojik aletlerin ya da dijital aygıtların aşırı ve kontrolsüz kullanılması sebebiyle ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür. Modern bir sosyal dünyada hayatta kalmak için teknolojiye ihtiyacımız olsa da, teknolojiye aşırı bağımlılık - ya da kullanımının belirli yönlerine bağımlılık - aynı zamanda sosyal açıdan yıkıcı olabilir.
Teknolojiyi Bağımlılığa Sürükleyen Etmen Nedir?
Teknoloji; doğal insan ihtiyacımızı büyük bir verimlilikle karşılar. Teknoloji temel ihtiyaçları karşılamanın hızlı ve kolay bir yoludur ancak tam da bu nedenden ötürü bağımlılık yapabilir. Teknoloji diğer bağımlılıkların verebileceği aynı ödülü sağlar. Örneğin internet ya da bilgisayar oyunları bireyler ya da gençler için can sıkıntısı giderici ve bir çeşit gerçeklikten kaçış aracı olabilir.
Gençlerde ve Çocuklarda Teknoloji Kullanımının Riskleri Nelerdir?
Teknoloji kesinlikle tamamen kötü olmasa da, aşırı kullanımı özellikle gençler için bazı önemli riskler oluşturabilir. İnternette hiç tanımadığınız kişilerle konuşmak, tanımadığınız insanlarla kişisel bilgiler paylaşmak son derece yanlış bir tutumdur. İnternetten dolandırılan birçok kişinin haberini okuyoruz. Bu süreç internetin tanımadığımız ve bize zarar verebilecek kişilerin ortamını hazırlayan bir platform olmasına neden olmaktadır. Ayrıca teknolojinin hareket etme hızı, bir gencin aradığı her şeyi saniyeler içinde hazır hale getirir ve bu da sağlıksız bir anlık tatmin arzusunu teşvik eder.
Ölçülü Kullanım Yüksek Verim
Elbette teknoloji tamamen kötüdür diyemeyiz. Aksine ölçülü ve doğru kullanıldığında insan hayatını kolaylaştıran ve insan hayatına yardımcı olan önemli bir etkendir. Sadece ihtiyacımız olduğu kadar kullanmak bize fayda sağlayacaktır. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok hastalığın tedavi süreci eskiye göre çok daha hızlı ve kolay olmuştur.
Sahip olduğumuz her şeyi iyi ve kötü yönde kullanmak bizim elimizde. Herhangi bir zarar görmemek, riskleri en aza indirmek için mümkün olduğunca dikkat etmeli ve teknoloji kullanımını ölçülü bir şekilde gerçekleştirmeliyiz.