Robotik Kodlama, Yapay Zeka ve Robotik, Robotik ve Mekatronik Mühendisliği gibi isimler adı altında karşılaşabileceğiniz üniversitede robotik bölümleri nedir? Kimlerin üniversite eğitimi için daha uygundur? Nasıl bir düşünme biçimiyle bu alanda daha rahat ilerleyebilirsiniz? Bu yazıda bu sorulara cevap aramaya çalışacağız.
Robotik Mühendisliği, içinde farklı tür akademik ve teknik alanları barındıran, aslında bir karma teknik alandır. Bilgisayarlar da robotların konusudur, yazılımlar da, mekanik işlemler de, kimya da. O sebepten dolayı tüm bu alanlarda olan bazı derslerle de karşılaşacaksınız. Öncelikle böyle farklı disiplinler arasında, onların içinde bir tür geçişkenlik oluşturabilecek bir biçimde düşünmeyi ve uygulamayı öğrenmeniz gerekecek. Bu aşamadaki ilk tavsiye, görüş açınızı olabildiğince geniş tutmak olacaktır.
Sabır Önemli
Robotik Mühendisliği eğitimini tamamlamak için öğrenmesi zaman alan yöntemleri, teknikleri öğrenmeniz gerekiyor. Belki bölüme başlamadan önce robotlara ilginiz çok yüksekti ve hemen bir kontrol odasına geçip robotları kontrol etmek istiyordunuz. Fakat ne yazık ki gerçekte hiçbir şey o kadar hızlı ilerlemiyor. Özellikle böyle karma bir bilimde.
Bu bölümün bir sürü aşaması var. Yapay zekanın işleyişini anlayabiliyor ve yönlendirebiliyor olmalısınız, robotların üretimi için gerekli olacak tasarıları yapabiliyor olmalısınız, malzemelerin içeriğini biliyor olmalısınız. Tüm bunlar bir dizi önemli eğitimden ve uzun süren uğraşlardan sonra edinebileceğiniz yeterlilikler. Bu adımların hepsinin de atılması gerekiyor, teker teker. Bunu sağlamanın yolu da hem azim, hem de sabır.
Üniversite İçin Tavsiyeler
Gitmek istediğiniz üniversitelerin bölümlerini iyi inceleyin, sizin hedeflerinize uygun olup olmadığını anlamaya çalışın. Bölüme girdikten, derslerinize başladıktan sonra da yoğunluktan çekinmemelisiniz. Robotik, Mekatronik bölümlerindeki tecrübenizi ve bilgi birikiminizi ancak çok sayıda projede çalışarak edinebilirsiniz ve bu projelerin içine girmelisiniz. Okulunuz, öğretmenleriniz size bu imkanları sağlayacaktır. Unutmayınız ki Robotik alanındaki beceriniz için bir yerlerde çalışmak istiyorsanız referans olarak eğitim sürecindeki tecrübenizi öncelikli olarak göstermek zorunda olacaksınız.
Ülkemizde henüz yeterli değeri görmeyen bir bölüm Robotik bölümleri. Daha henüz bir meslek grubu olarak toplum içerisinde konum alabilmiş değildir. Bu bir anlamda iyi, bir anlamda kötüdür sizin için; kötü tarafı, sizden önce bu alanda çalışmış ve tecrübe biriktirmiş, fikir danışabileceğiniz, faydalanabileceğiniz öğretmen, akıl hocası çok fazla yok. Ama iyi tarafı, eğer yeterince azimli ve sebatlı bir çalışma gösterebilirseniz, bu ülkede oluşacak olan mekatronik topluluğunun öncülerinden biri olacaksınız.