Yanlış Ders Çalışma Alışkanlıkları Hangileridir?

Yanlış Ders Çalışma Alışkanlıkları Hangileridir?

Derslerde ve sınavlarda başarılı olabilmek ve çalışmanın karşılığını en iyi şekilde alabilmek için ders çalışma konusunda dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Öğrencilerin başarısını etkileyen en büyük düşman ise yanlış ders çalışma alışkanlıklarıdır. Öğrenciler yanlış ders çalışma uygulamaları ile doğru bir şekilde ders çalışamadığı için başarısı azalabilir ya da istediği seviyede başarı sağlayamayabilir. Bu da öğrencinin motivasyonunu düşüren en büyük etmenlerden biridir. Peki yanlış ders çalışma alışkanlıkları nelerdir? Öğrenciler hangi konularda ders çalışırken hata yapmaktadır? Gelin hep beraber bunları inceleyelim.

1- Plan Yapmamak: Plan yapmamak öğrencilerin ders çalışırken yaptığı en büyük hatalardan biridir. Günlük ve haftalık plan yapmak, hangi konulara ya da hangi derslere çalışılması gerektiğini gösterdiği için ders çalışmayı hem kolaylaştıracaktır hem de verimliliği artıracaktır. 

2- Eksikleri Belirlememek: Öğrencilerin yaptığı ikinci büyük hata eksiklerin belirlenmemesidir. Eğer öğrenci eksik konular yerine zaten bildiği konular üzerine düşerse ve eksik konular yarım kalırsa bu süreç de başarıyı olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü eksiklerin belirlenmesi hem zaman yönetimi açısından çok önemlidir hem de ders çalışma planına etki etmektedir.

3- Yatarak Ders Çalışmak: Öğrencilerin yaptığı bir diğer hata yatarak ders çalışmaktır. Yatarak ders çalışmak dikkat dağıtır ya da öğrencinin uykusunun gelmesine neden olur. Dersler mümkünse bir masada ve sessiz bir ortamda çalışılmalıdır.

4- Sosyal Medyada Vakit Geçirmek: Ders çalışırken telefonla oynamak ya da sosyal medyada vakit geçirmek yine öğrencinin dikkatini dağıtan şeylerden biridir. Ayrıca sosyal medyada vakit geçiren öğrencinin vakti boşa geçecek ve bir süre sonra ders çalışmaya hevesli olmayacaktır. 

5- Gürültülü Bir Ortamda Ders Çalışmak: Gürültülü bir ortamda ders çalışmak son derece yanlıştır. Öğrenci ders çalıştığını düşünse dahi o sırada hem dikkatini çok iyi veremeyecektir hem de öğrendiği ya da öğrenmeye çalıştığı bilgiler akılda çok fazla kalıcı olmayacaktır. Sessiz bir ortamda ders çalışmak çok önemlidir.

Bazı konulara dikkat ederek öğrenciler ders çalışma başarısını artırabilir ve ders çalışmak konusunda motivasyon kazanabilirler. Bu süreçte hem öğrencinin hem de velilerin ve öğretmenlerin öğrenci ile ilgili gözlem yapması çok önemlidir.