Zihin Geliştirici Bir Oyun: Satranç

Zihin Geliştirici Bir Oyun: Satranç

Birçok oyunun, eğlenceli vakit geçirmeye olanak tanımasının yanında pek çok faydasının olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya satranç oyunu ile ilgili bilgilerimiz neler? Çocukluğumuzdan bu yana oyun oynamaya hevesliyiz. Zira oyunlar öncelikle çocuklar için zihinsel ve fiziksel gelişimlerini tamamlamaya yardımcı olur. Oyun oynama aktivitesi daha sonra eğlenceli vakit geçirme aracı olarak görülür ancak bazı oyunlar var ki sadece çocukken değil her yaştan kişiye fayda sağlar. İşte satranç da onlardan yalnızca bir tanesi...

Neredeyse 1500 yıllık bir zeka oyunu olan satranç pek çok kültürde kendine yer edinmeyi başarmıştır. Oyun, çok karmaşık olarak bilinse de kişilerin zihinsel gelişimine katkı sağlayan keyifli bir oyundur. 

Satranç Nedir? Satranç ve Tarihçesi

Satranç, iki oyuncu arasında oynanan eğlenceli ve rekabetçi bir masa oyunudur. Bu oyun ilk olarak milattan sonra 6. yy’da Hindistan’da ortaya çıktı. Hint ve Fars kökenli oyunlardan evrimleştikten sonra 15. yüzyılın ikinci yarısında Güney Avrupa'da oynanmaya başladı. Bugün satranç, dünya çapında milyonlarca insan tarafından evde, kulüplerde, internette ve turnuvalarda oynanan dünyanın en popüler oyunlarından biridir.

Satranç İlkokullarda Ders Olarak Öğretilmektedir

Satranç, ülkemizdeki bazı okullarda dahil birçok ülkede ilkokul öğrencilerine ders olarak öğretilmektedir. Hafızayı geliştiren ve güçlendiren bir oyun olan satranç, soyut bir strateji oyunudur. Oyunun amacı, rakibin şahını mat etmektir ve bu da ciddi bir strateji ve hafıza gerektirmektedir. Oyun aynı zamanda matematik hesap yeteneğini geliştirir. Satranç oyunu bir nevi hesap işidir ve hamleler matematiksel olarak yapılmaktadır. 

Dünyanın Birçok Yerinde Turnuvalar Düzenleniyor

Bugün satranç yarışması uluslararası olarak FIDE (Uluslararası Satranç Federasyonu) tarafından yönetilmektedir. Evrensel olarak tanınan ilk Dünya Satranç Şampiyonu Wilhelm Steinitz'tir. Oyun, Batı kültürünü ve sanatını etkilemiştir ve matematik, bilgisayar bilimi ve psikoloji gibi diğer alanlarla bağlantıları bulunmaktadır.

İlk bilgisayar bilimcilerinin hedeflerinden biri, satranç oynayan bir makine icat etmekti. 1997'de Deep Blue isimli yapay zeka, Dünya Şampiyonu Garry Kasparov'u mağlup eden ilk bilgisayar oldu. Bugünün yapay zeka ile üretilmiş satranç metodları, en iyi insan oyunculardan bile önemli ölçüde daha güçlüdür ve satranç teorisinin gelişimini derinden etkilemiştir.