Feynman Tekniği Kaçıncı Sınıf Öğrenciler İçin Uygun?

Feynman Tekniği Kaçıncı Sınıf Öğrenciler İçin Uygun?

Feynman Tekniği bir tür veri edinme tekniğidir. Karma, ayrıştırılmış bilgilerin basit formatlar ve ifade biçimleri kullanılarak gerçekleştirilen bir iletişim, öğretim yöntemidir. Yaratıcısı olan Amerikalı Nobel ödüllü bilim insanı Richard Philips Feynman “Bir kimse herhangi öğrendiği bir şeyi basit şekilde ifade edemiyorsa ilgili şeyi anlayamaz” diyor. Bu metot ise şu adımları içeriyor:

1- Kişisel algılama sınırlarınız içinde yer alan herhangi bir fikir veya konu belirleniyor öncelikle. Bu sizin için yeni bir şey de, fikir sahibi olduğunuz bir konu da olabilir. Belirlediğiniz bu öğe hakkında bildiğiniz ve öğrenmeyi düşündüğünüz içerikleri yazıyorsunuz. 

2- Bundan sonra kullanabileceğiniz en basit ifadelerle bildiklerinize dair, öğretici bir metin yazıyorsunuz. 

3- Yazdığınız metinde yer alan boşlukları tespit edin ve bilgi eksikliğiniz olan kısımlara çalışın.

4- 2 numaralı adımda yazdığınız metni daha da basitleştirerek yazmayı deneyin.

Ne yaptı bu Feynman?

New York doğumlu teorik fizikçi Richard Feynman, 60’lı yıllarda pedagoji alanında da bir çalışma yaptı. Çeşitli ülkelerdeki bilimsel akademilerde ders yaptığı öğrencilerin davranışlarını gözlemledi ve yazdı. Vardığı sonuçlarda tekrara, ezbere dayalı öğretme tarzını eleştirdi. 

ABD, California Devlet Müfredat Komisyonu’nda görev yaparken zamane okullarındaki mevcut eğitim materyallerini inceledi. Bulduğu eserler genel olarak tecrübeli matematikçilere, fizikçilere hitap ediyordu ve karmaşık matematiksel sembollerle doluydular. Önerdiği basitleştirilmiş, ayrıştırılmış öğrenme yöntemlerini anlattığı dersleri kitaplara konu olmuştur. Öğrenmenin “kesin” yönünü değil de “işlevsel” yönünü ön plana çıkaran ve daha fazla kişiye yayılabilen bir yaklaşımı benimsemiştir.

Feynman 1988 Şubat 15’te kanserden yaşamını yitirdi. Teorik fizik alanında buluşları ve fikirleriyle tanınan bu bilim insanı pek çok filme, oyuna vb. konu olmuştur.

Kimler kullanabilir?

Metot, karmaşık konuları basite indirgemeye dayandığından dolayı uygulamalar her öğrenme seviyesine göre düzenlenebilir. Konuşma, okuma, yazma, renk seçme, hafıza yeteneği gösteren her tür zihne uygun olarak kullanılabilir. Okulların, eğitim kurumlarının müfredatlarında da rekabete dayalı olmayan bir sınav, egzersiz yöntemi olarak kullanılmaktadır. Öğrenmeye zaman ve emek verebilecek olan herkes ilgilendiği konularda bu yöntemden, bu yöntemle geliştirilmiş test veya öğretici oyunlardan faydalanabiliyor.

Ders çalışmak bazen sıkıcı olabilir, evet. Ancak bazı noktalara dikkat ederek daha etkili bir şekilde çalışabilir ve akademik başarımızı artırabiliriz.